search slide
search slide
pages bottom

Dieta Kopenhaska

Dieta kopenhaska jest jedną z najbardziej rygorystycznych diet odchudzających a wynika to z tego, że dieta ta ogranicza się do jedzenia trzech, bardzo skromnych posiłków dziennie. Zadaniem diety kopenhaskiej jest uregulowanie metabolizmu i oczyszczenie organizmu z toksyn, a także przyśpieszenie przemiany materii.

 

Choć jest bardzo skuteczną dietą to jednak jej skutki mogą być bardzo szkodliwe dla zdrowia między innymi dla osób mających problemy z ciśnieniem, gdyż dieta kopenhaska opiera na kawie, która przez 13 dni zastępuje nam śniadanie doprowadzając do gwałtownej przemiany materii. Ponadto w skład menu wchodzą: gotowane jajka, chude mięso, warzywa, oraz kilka owoców.

Dieta kopenhaska całkowicie eliminuje z menu produkty zbożowe, słodycze oraz wszelkie używki jak alkohol czy papierosy.

Autor z doświadczenia raczej odradza stosowanie tej diety podczas ciężkiego wysiłku fizycznego, jak również pracy umysłowej gdyż niewielka ilość kalorii podczas intensywnego odchudzania nie jest wstanie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości energii, co powoduje zawroty i bóle głowy, kłopoty z koncentracją, osłabienie a nawet apatie. Objawy te są widoczne zwłaszcza w pierwszym etapie odchudzania, gdy organizm nie jest przyzwyczajony do dostarczania tak niewielkiej ilości energii, w późniejszym etapie tak mniej więcej po tygodniu organizm przyzwyczaja się do dostarczania niewielkich ilości energii i pobierania jej z zapasów, czyli nagromadzonego tłuszczu.

Dieta kopenhaska jest dietą rygorystyczną i ekstremalną, ale jego atutem jest krótki okres stosowania oraz efektywność. Jej celem powinna być zmiana nawyków żywieniowych i przestroga przed powrotem do nawyków stosowanych uprzednio. Po skończonej diecie autor zaleca przestrzeganie nabytych nawyków żywieniowych takich jak chociażby:
-unikania słodyczy i cukru a przynajmniej ich ograniczenie
-zaprzestania stosowania używek lub przynajmniej ich ograniczenie (papierosy, alkohol)
-spożywania niewielkich posiłków (posiłki powinny być w małych ilościach tak jak podczas diety jednak ich ilość powinna wzrosnąć najlepiej 5 posiłków dziennie)
-ograniczenie tłuszczu
-spożywanie owoców i warzyw

gdyż, mimo iż efekt diety utrzymuje się dość długo u autora było to prawie 2 lata (przez ten czas autor miał zwiększoną przemianę materii), to niezwracanie uwagi na to co się je po skończonej diecie może w konsekwencji doprowadzić do efektu jojo.

Przy ścisłym stosowaniu się do diety planowana utrata wagi według badań waha się w granicach 4 – 8 kg, jednak trafiały się nawet przypadki gubienia 15 – 20kg podczas jednej kuracji autor sam stracił 17 kg jednak zauważył, że utrata wagi następuje do pewnego momentu później waga sama w sobie nie spada jednak nie należy przerywać kuracji gdyż w tym czasie zmieniamy przemianę materii w organizmie, nabywamy nawyków żywieniowych, które później łatwiej będzie nam stosować, gdy już wejdą nam w „krew” oraz wciąż spalamy nagromadzoną tkankę tłuszczową.

Dieta powinna składać się jedynie z 3 posiłków, w skład których wchodzą: śniadanie, II śniadanie (nazywane lunchem) oraz kolacja. Należy przy tym pamiętać, aby drugi posiłek spożyć nie później niż o godzinie 14-stej, a ostatni przed godziną 18-stą. Do podstawowych składników diety można zaliczyć – chude mięsa, warzywa, jaja i skromne ilości owoców. Dzienne racje żywieniowe powinny wahać się w zakresie zaledwie 400-900 kcal. Podczas diety nie wolno stosować soli ani innych przypraw pochodnych. Nie przegryzaj, ani nie podpijaj niczego, poza harmonogram ustalony w jadłospisie, bowiem nawet guma do żucia może przerwać zaplanowaną kurację. Pamiętaj, aby w ciągu dnia wypić 2 litry wody mineralnej niegazowanej, wskazana jest również zielona herbata.

Przykładowe menu diety kopenhaskiej:

1 dzień – poniedziałek
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru.
Lunch: 2 jajka na twardo gotowany szpinak (gotowany brokuł), 1 pomidor
Obiad: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną (autor zawsze smażył befsztyk bez lub z małą ilością tłuszczu na patelni gdyż jak sie podczas tej diety przekonał mięso zazwyczaj samo w sobie ma dość tłuszczu, który wytapia podczas smażenia)

2 dzień – wtorek
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Lunch: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną, 1 duży owoc
Obiad: 1 plaster szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

3 dzień – środa
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 kromka (grzanka)
Lunch: Gotowany szpinak, 1 pomidor, 1 świeży owoc.
Obiad: 2 jajka na twardo, 1 plaster szynki, sałata z olejem i cytryna

4 dzień – czwartek
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Lunch: 1 jajko na twardo, 1 tarta marchew, małe opakowanie twarożku naturalnego
Obiad: 1 mała puszka kompotu owocowego niskosłodzonego, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

5 dzień – piątek
Śniadanie: 1 duża tarta marchew z cytryną
Lunch: duża chuda ryba; najodpowiedniejsze są dorsz albo pstrąg, ale dobra będzie też każda inna rybka, np. szczupak. Przykład przyrządzenia: W pstrąga zapakować plasterki cytryny i zioła: rozmaryn, taragon, pietruszkę, lekko popieprzyć w środku i na zewnątrz, zapakować – szczelnie – w folię aluminiową i do gorącego piekarnika na 15-20 min. Pstrąg się w swoich własnych sokach zapiecze i przejdzie ziołami.
Obiad: 1 duży befsztyk, sałata i gotowany brokuł

6 dzień – sobota
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru i jedna grzanka
Lunch: 1 kurczak (pierś duszona), sałata z olejem i cytryną
Obiad: 2 jajka na twardo, 1 duża marchew

7 dzień – niedziela
Śniadanie: Kubek herbaty bez cukru
Lunch: 1 kawałek chudego grillowanego mięsa, 1 świeży owoc
Obiad: NIC

8 dzień – poniedziałek
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Lunch: 1 duży befsztyk, sałata z olejem i cytryną, 1 duży owoc
Obiad: 1 plaster szynki, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

9 dzień – wtorek
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 kromka (grzanka)
Lunch: Gotowany szpinak, 1 pomidor, 1 świeży owoc.
Obiad: 2 jajka na twardo, 1 plaster szynki, sałata z olejem i cytryna

10 dzień – środa
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
Lunch: 1 jajko na twardo, 1 tarta marchew, małe opakowanie twarożku naturalnego
Obiad: 1 mała puszka kompotu owocowego niskosłodzonego, 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

11 dzień – czwartek
Śniadanie: 1 duża tarta marchew z cytryną
Lunch: duża chuda ryba; najodpowiedniejsze są dorsz albo pstrąg, ale dobra będzie też każda inna rybka, np. szczupak. Przykład przyrządzenia: W pstrąga zapakować plasterki cytryny i zioła: rozmaryn, taragon, pietruszkę, lekko popieprzyć w środku i na zewnątrz, zapakować – szczelnie – w folię aluminiową i do gorącego piekarnika na 15-20 min. Pstrąg się w swoich własnych sokach zapiecze i przejdzie ziołami.
Obiad: 1 duży befsztyk, sałata i gotowany brokuł

12 dzień – piątek
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru i jedna grzanka
Lunch: 1 kurczak (pierś duszona), sałata z olejem i cytryną
Obiad: 2 jajka na twardo, 1 duża marchew

13 dzień sobota
Śniadanie: 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru i jedna grzanka
Lunch: 1 kurczak (pierś duszona), sałata z olejem i cytryną
Obiad: 2 jajka na twardo, 1 duża marchew

Po skończeniu diety kopenhaskiej należy zwrócić szczególną uwagę, aby nie powrócić do dawnych nawyków żywieniowych i dietetycznego „śmietnika”. Nie można nagle po skończonej kuracji wpakować w siebie mnóstwa jedzenia (np. iść do fastfood i nadrobić to, czego sobie odmawialiśmy przez 2 tygodnie) gdyż organizm w tym czasie przyzwyczaił się do dostarczania niewielkich posiłków i poprostu większą ilość jedzenia odłoży nam spowrotem w formie tłuszczu, jako zapasy energetyczne.

Po skończeniu kuracji powinno się przejść na system 5-ciu mniejszych posiłków, spożywanych podczas całego dnia.

Skutki negatywne:
Wielu specjalistów z dziedziny dietetyki podaje skutki, do jakich może doprowadzić omawiana dieta kopenhaska, oto niektóre z nich:
- efekt yoyo
- sucha skóra, matowe paznokcie (może temu zapobiec dobry preparat witaminowy, kremy, odżywki)

Uwagi:
Pamiętaj, dietę można stosować jedynie raz w przeciągu 2 lat !!! Jeśli jednak kuracja została przerwana przed 6 dniem, można ją ponownie powtórzyć po upływie 3 miesięcy. W przeciwnym wypadku może nastąpić poważne osłabienie organizmu.

Od razu należy zaznaczyć, iż diety nie powinny stosować osoby z nadciśnieniem oraz mające problemy z przewodem pokarmowym i nerkami.

 

Przed zastosowaniem diety powinna mieć miejsce konsultacja z lekarzem, który określi zdolność do przeprowadzenia takiej kuracji !!!

Dietę stosujesz na własną odpowiedzialność. Administracja nie ponosi odpowiedzialności za negatywne skutki, które mogą wystąpić podczas jej stosowania.

Leave a Reply