search slide
search slide
pages bottom

Dieta Tygodniowa

Każda dieta w dużej mierze zależy od samozaparcia i zdecydowania gdyż jedynie gdy będziemy ściśle przestrzegali danej diety i zdobędziemy się na wyrzeczenia mamy szansę odnieść sukces. Jedną z podstawowych zasad każdej diety spożywanie mniej kalorycznego jedzenia oraz przestrzeganiu podstawowych wskazówek żywieniowych jedynie w ten sposób mamy możliwość dojść do wymarzonej figury i świetnego samopoczucia.

 

Nie inaczej jest z dietą tygodniową w której  należly zwiększyć spożycie produktów zbożowych, takich jak grubsze kasze, płatki, nie tylko kukurydziane, ale i otręby pszenne, owsiane. Ważne jest także stawianie na ciemne pieczywo, najlepiej pieczywo z ziarnami. Nie mniej istotne jest wybieranie mleka i produktów mlecznych niskotłuszczowych, mleko max. 1.5% tłuszczu, dodatkowo różnorodne sery białe chude oraz jogurty i kefiry bez lub niskotłuszczowe (0% – 0,5% zawartości tłuszczu) ogólnie zależy nam na obniżeniu spożywania tłuszczu.

Dieta siedmiodniowa pozwala na zrzucenie nawet 3 kg w ciągu siedmiu dni. Dieta ta polega na regeneracji organizmu i oczyszczeniu go. Głównym założeniem tej diety jest uzupełnieie niedoborów witamin w organizmie, oraz przyśpieszenie przemiany materii.

Dieta tygodniowa jest dietą rygorystyczną, ale skuteczną. Każdy dzień diety oparty jest na innym produkcie. Określona jest też ilość kalorii, którą danego dnia można spożyć. Kolejność dni jest jedynie propozycją. Można dobierać ich kolejność zależnie od swoich preferencji i potrzeb.

 

Kluczowe narzędzia do skuteczności diety wymienione są poniżej:

1.Mleko – zawiera trypofan, jest to substancja, która stymuluje wydzielanie serotoniny w mózgu. Jest to pomocne w trudnych chwilach trwania diety.

2.Ryż – doskonale stabilizuje poziom cukru we krwi.

3.Witamina C i beta karoten zawarte m.in. w brokułach – są niezrównane w walce z wolnymi rodnikami.

4.Ziemniaki – wcale nie mają wiele kalorii, choć są sycące – dzięki temu łatwiej jest pokonać głód. Podobnie jak inne warzywa jest to również bogate źródło potasu, który odpowiada za usuwanie nadmiaru wody organizmu.

5.Ryby – duża zawartość jodu wpływa pozytywnie na proces spalania tłuszczu.

6.Soki i sałatki owocowe – dostarczają organizmowi porcji witaminy C, wspomagającej oczyszczanie.

Menu na tydzień

Poniedziałek – 1134 kcal

I śniadanie

- pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
- 2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku kanapkowego z kawałek świeżego ogórka
- 2 liście sałaty

II śniadanie

- duże jabłko
- opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
- kromka chleba chrupkiego

Obiad 

- pierś kurczaka (100 g) podsmażona na łyżeczce oliwy i duszona z łyżeczką cząbru
- 2 gotowane ziemniaki z sałatką z 3 pomidorów, małej czerwonej papryki i plasterka chudego białego sera z szklanka soku pomarańczowego

Kolacja 

- sałatka ze 120 g świeżej lub mrożonej gotowanej włoszczyzny, połowy szklanki ugotowanego ryżu i cienkiego plastra odtłuszczonego sera żółtego.

Wtorek – 1100 kcal

I śniadanie

- pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
- 2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku kanapkowego z łyżka natki pietruszki z średni pomidor

II śniadanie 

- gruszka
- opakowanie jogurtu owocowego (175 g)
- kromka chleba chrupkiego

Obiad

- 2 kostki morszczuka usmażone na łyżce oliwy
- 2 średnie ziemniaki
- surówka ze szklanki białej kapusty, małej cebuli, średniej marchewki, połowy selera oraz łyżki natki, przyprawiona sokiem z cytryny, szczyptą cukru, soli i łyżeczką bazylii z szklanka soku jabłkowego

Kolacja 

- sałatka z ugotowanego brokuła, plastra chudej szynki, polana sosem z 3 łyżek jogurtu naturalnego i łyżeczki musztardy
- 2 kromki chleba chrupkiego z średnie jabłko

Środa – 1240 kcal

I śniadanie 

- pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
- 2 kromki grahama z 2 plasterkami odtłuszczonego żółtego sera
- 2 plasterki ananasa

II śniadanie

- pół grejpfruta
- opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
- kromka chleba chrupkiego

Obiad

- pręga wołowa (130 g) podsmażona na łyżeczce oliwy i uduszona z cebulą, marchewką i oregano
- 2 ziemniaki
- 2 gotowane pory z szklanką soku z czarnej porzeczki

Kolacja 

- sałatka z tuńczyka w sosie własnym, 2 łyżek groszku, 2 łyżek kukurydzy, połowy szklanki ryżu,
- pomidora, łyżki pokrojonej cebuli, doprawiona cząbrem i cytryną

Czwartek – 1215 kcal

I śniadanie

- pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc.tł.
- 2 kromki grahama z 2 plasterkami wędliny drobiowej
- nieduża pomarańcza albo jabłko

II śniadanie

- sałatka owocowa z jabłka, nektarynki, 10 winogron

Obiad

- 200 g kurczaka (bez skórki) ugotowanego lub z rusztu
- mizeria z 1 ogórka z 1 łyżeczką jogurtu 0 proc. tłuszczu
- 1 średni ziemniak

Kolacja

- 100 g ryby w jarzynach na zimno (dorsz, mintaj, morszczuk)
- 3 liście zielonej sałaty z natką pietruszki
- szklanka soku pomidorowego rozcieńczonego pół na pół z wodą mineralną

Piątek – 1210 kcal

I śniadanie

- pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc.tł.
- 2 kromki grahama z 2 łyżkami twarożku kanapkowego
- pomidor
- 2 liście sałaty

II śniadanie

- pomarańcza z opakowanie jogurtu naturalnego (125 g)
- 2 kromki chleba chrupkiego

Obiad 

- 2 jajka sadzone na łyżce oliwy
- 2 średnie ziemniaki
- surówka ze szklanki startej marchwi i niecałej szklanki groszku
- szklanka soku pomarańczowego

Kolacja

- sałatka z połowy wędzonej lub pieczonej piersi kurczaka, połowy szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej, 2 łyżek kukurydzy i czerwonej papryki, przyprawiona sokiem cytrynowym i imbirem

Sobota – 1210 kcal

I śniadanie 

- szklanka jogurtu naturalnego z 4 łyżkami płatków kukurydzianych, łyżką rodzynek i łyżeczką pestek słonecznika
- pół szklanki kawy i pół szklanki mleka 1,5 proc.tł.

II śniadanie

- szklanka mleka 1,5 proc. tł. zmiksowana ze szklanką truskawek, porzeczek lub malin
- 2 kromki chrupkiego chleba

Obiad

- filet z dorsza (150 g) skropiony sokiem z cytryny, przyprawiony cząbrem i pieczony w folii
- 2 ziemniaki z surówka ze szklanki białej kapusty, połowy pomarańczy i plasterka ananasa

Kolacja

- 5 pieczarek uduszonych z cebulą, wymiesznych z 2 łyżkami groszku, jajkiem na twardo, łyżką majonezu light i łyżką posiekanej natki
- szklanka wody mineralnej

Niedziela – 1130 kcal

I śniadanie

- pół szklanki kawy z połową szklanki mleka 1,5 proc. tł.
- 2 kromki grahama z 2 plasterkami białego chudego sera i 2 łyżeczkami dżemu niskosłodzonego
- brzoskwinia lub gruszka

II śniadanie

- szklanka jogurtu naturalnego zmiksowanego ze szklanką soku wielowarzywnego lub pomidorowego, łyżką natki i łyżeczką bazylii
- 2 kromki chleba chrupkiego

Obiad 

- bitka wołowa (120 g) z oregano, usmażona na łyżeczce oliwy
- 2 ziemniaki
- 3 łyżki buraczków bez zasmażki
- 6 brukselek
- szklanka soku jabłkowego

Kolacja 

- sałatka z połowy surowego lub blanszowanego kalafiora, 2 plasterków ananasa, plastra chudej szynki i łyżki majonezu light, przyprawiona curry.

 

Przed zastosowaniem diety powinna mieć miejsce konsultacja z lekarzem, który określi zdolność do przeprowadzenia takiej kuracji !!!

Dietę stosujesz na własną odpowiedzialność. Administracja nie ponosi odpowiedzialności za negatywne skutki, które mogą wystąpić podczas jej stosowania.

Leave a Reply