search slide
search slide
pages bottom

Pora na por!

Zimą trudno znaleźć smaczne, świeże warzywa i niejednokrotnie sięgamy wtedy po te, które latem lub jesienią zostały zamrożone lub zamknięte w słoikach czy puszkach. Warto rozejrzeć się w sklepie, bowiem właśnie teraz jest pora na… por. Tani, smaczny i zdrowy!

Por jest warzywem lubianym, choć nie zawsze dobrze znanym polskim gospodyniom. Niektórym kojarzy się wyłącznie z elementem włoszczyzny dodawanej do zup. A przecież może być bazą wielu dań – wyrafinowanych i najprostszych, domowych. Coraz większą popularność zawdzięcza swojemu specyficznemu słodko-ostremu smakowi. Dzięki użyciu pora w daniu, możemy zrezygnować z dodawania cebuli lub czosnku – to dobry wybór dla niejadków. Kolejną zaletą tego zielonego warzywa jest fakt, że rośnie właściwie przez cały rok, a zimą, gdy wszystkie inne warzywa drożeją, to właśnie on jest ogólnodostępny i – co ważne – kosztuje niewiele.

Polski por?

Wydawać by się mogło, że por, tak jak i rosół, jest naszym dobrem narodowym. Prawda jest inna. Przywędrował do nas w średniowieczu z Włoch, razem z królową Boną i pozostałymi warzywami, które składają się na tzw. włoszczyznę. Jednak to nie słoneczna Italia jest miejscem jego pochodzenia, a – co może zaskakiwać – z Azji Mniejszej. W starożytności znana była także Egipcjanom, Grekom i Rzymianom. Współcześnie por jest bardzo popularny w Europie, szczególnie w Holandii, a Walijczycy uznali go za swoją narodową roślinę. Por coraz częściej zaczyna święcić tryumfy także na polskich stołach.

Do wszystkiego

Por jest uniwersalny. Może być składnikiem niemal każdego dania – nawet słodkiego, można przecież zrobić porową… konfiturę! Jest porównywany do cebuli – nie zawsze musi grać pierwsze skrzypce w potrawie, ale jeśli już się na to zdecydujemy, z pewnością nie będziemy rozczarowani smakiem. Poniżej dwa przepisy na dania z porem – zupę-krem oraz tartę.

Smacznego!


Szybki krem z porów i ziemniaków

Składniki:

  • por 3 szt. (tylko biała część, pokrojone w plastry)
  • ziemniaki 4-5 szt. średniej wielkości (pokrojone w kostkę)
  • bulion warzywny lub woda (przegotowana)
  • masło 2 łyżki
  • przyprawy: pieprz, sól, tymianek suszony

Wykonanie:

Rozpuścić w garnku masło (ostrożnie, aby go nie spalić), dodać ziemniaki. Gdy się zarumienią (po kilku minutach), dodać por i dusić przez ok. 15 minut. Przyprawić tymiankiem i zalać bulionem lub wodą (z wodą czuć bardziej maślany smak). Gotować na małym ogniu przez kolejne 40-45 minut. Na sam koniec dodać do smaku sól i pieprz. Użyć blendera lub przetrzeć przez sito, aby uzyskać gładką konsystencję. Można podawać z grzankami i łyżką śmietany.


Tarta z porem

 Składniki na ciasto (duża blacha):

  • mąka pszenna 250 g
  • masło 120 g
  • woda 1/3 szk.
  • oliwa 1 łyżka
  • sól

Wykonanie:

Mąkę przesiać i dodać do posiekanego masła – połączyć, aby nie zostały grudki (rozetrzeć). Dodać szczyptę soli, wodę i łyżkę oliwy. Zagnieść energicznie i szybko ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Formę posmarować masłem. Rozwałkować ciasto i wylepić formę (również boki). Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C na 20 minut.

Składniki na farsz:

  • pory 3-4 szt. (tylko biała część, pokrojone w grubsze plastry)
  • masło 2 łyżki
  • śmietana 18 proc.
  • jajko 1 szt.
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa
  • ser żółty 20 dag (starty)

Wykonanie:

Pokrojone w ok. trzycentymetrowe plastry pory podsmażyć na maśle, dusić przez ok. 5 minut. Śmietanę, jajko, gałkę muszkatołową i sól oraz stary ser żółty wymieszać. Na podpieczone ciasto wykładać pory, zalać je mieszanką ze śmietaną i posypać suszonym tymiankiem. Zapiekać w temperaturze 180 st. C przez ok. 20-25 minut.

Leave a Reply